Menu
Your Cart

Hoe werkt een koelvest?

Er zijn verschillende soorten koelvesten met elk hun eigen werking. Hieronder leggen we bij elke technologie uit hoe een koelvest werkt.

Werking van een hydrogel koelvest

De hydrogel koelvesten zijn gemaakt van een sneldrogend polyester. Tussen de twee lagen polyester zitten polymeren. Als je het koelvest in het water legt absorberen deze polymeren het water en veranderen dan in een gel. De hydrogel koelvesten kunnen op drie manieren koelen.
1. Door verdamping van het water. Na het activeren van het koelvest geeft het tot wel 72 uur verkoeling.
2. Wil je een intensere koeling, dan kun je die ongeveer een uur lang verkrijgen door het koelvest minimaal 4 uur in de koelkast te leggen.
3. Heb je nóg intensere koeling nodig, leg het koelvest dan minimaal 8 uur in de vriezer. Je hebt dan tot wel een half uur lang een zeer intense koeling.

Koeling door verdamping

Deze manier van koelen is geschikt voor 99% van de consumenten. Het koelvest bootst in dit geval het menselijk lichaam na. Als je het warm hebt, ga je zweten. Door het verdampen van het zweet op de huid koelt het lichaam af. Bij een koelvest werkt dit net zo. Door de verdamping van het water in het koelvest, gaat de verkoeling naar het lichaam toe en koel je af. Het koelvest onttrekt warmte uit het lichaam. Voor deze manier van koelen is luchtcirculatie nodig, dus je kunt geen andere kleding over dit koelvest heen dragen.

Koeling door de koelkast

Door het koelvest in de koelkast te leggen, wordt het water dat door het koelvest is geabsorbeerd koud. Na ongeveer 4 uur is het water net zo koud als de temperatuur van de koelkast. Als je het koelvest vervolgens aantrekt, begin je met een lage temperatuur om het lichaam te koelen. Hierna zal het vest weer verdampend gaan koelen.

Koeling als ijsvest

Wil je een echt extreme koeling, zoals bijvoorbeeld (professionele) sporters dat willen, dan kun je het koelvest in de diepvriezer leggen. Zorg wel dat de stof van het koelvest droog is als je het in de vriezer legt en vouw het koelvest niet dubbel. De stof kan dan aan elkaar vastvriezen en scheuren als je het koelvest bevroren uit de diepvries haalt. Gebruik je het koelvest als ijsvest dan heb je tot wel een half uur extreme koeling. Zodra het ijs gesmolten is begint het reguliere verdampend koelen. Omdat het ijsvest geen luchtcirculatie nodig heeft om te koelen, kun je het ijsvest ook onder je kleding dragen.


Werking van een DryCool koelvest

De DryCool koelvesten werken net zoals de hydrogel koelvesten met verdamping. Het DryCool koelvest wordt voornamelijk door motorrijders gebruikt, omdat ze onderweg gemakkelijk te (her)activeren zijn door er 1000ml water in te gieten. Doordat de gaten voor de luchtcirculatie op strategische plaatsen in het koelvest zijn gemaakt, kan de wind die via de ventilatiegaten in de motorjas naar binnen komt het water in het koelvest goed verdampen, waardoor jij als motorrijder afgekoeld wordt.

Een Drycool koelvest activeren

  • 1. Open de ziplocks op de voor- en achterkant van het DryCool koelvest
  • 2. Giet 500ml (kraan)water in de ziplock aan de achterzijde van het vest en in elke ziplock aan de voorzijde 250ml en sluit de ziplocks
  • 3. Houd het vest ondersteboven om het water gelijkmatig te verdelen
  • 4. Het koelvest is nu geactiveerd en klaar voor gebruik

Werking van een PCM koelvest

De PCM koelvesten werken met koelelementen. De koelelementen geven de opgeslagen kou af en nemen de warmte van het lichaam op. Doordat deze koelvesten niet werken met verdamping, is er geen luchtcirculatie nodig en kun je het koelvest met koelelementen juist wel ónder (beschermende) kleding dragen. De koelelementen van IZI BodyCooling.com zijn uniek vergeleken met de koelelementen van andere merken. Ze zijn namelijk ook na activatie flexibel en ze zijn niet-brandbaar, omdat ze gemaakt zijn van een samenstelling van water, zout en stabilisatoren. Het is niet voor niets dat grote bedrijven als Shell, Tata Steel, Akzo Nobel en vele anderen juist voor onze koelvesten kiezen.

Activatieduur bij een temperatuur die 5 graden Celsius lager is dan de temperatuur van het koelelement: 150 gram --> 24 uur, 250 gram --> 48 uur.
Activatieduur in de koelkast: 150 gram --> 3 uur, 250 gram --> 6 uur.
Activatieduur in de vriezer: 150 gram --> 2 uur, 250 gram --> 4 uur.

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en uw gebruikerservaring te verbeteren.