Koelvesten in de Formule 1
Het gebruik van koelvesten wordt voor verschillende sporten aangeraden. Wist je dat coureurs in de Formule 1 regelmatig een koelvest dragen? Niet voor niets, de temperatuur in de cockpit van de auto’s kan oplopen tot boven de 60 graden Celsius. Dat de temperatuur zo ver oploopt heeft met verschillende factoren te maken. De buitentemperatuur speelt hierin een belangrijke rol, evenals de warmte afgegeven door de motor in de auto. Een gevaarlijke combinatie, omdat oververhitting al snel op de loer ligt. In het bijzonder, doordat men in verschillende landen te maken heeft met een hoge luchtvochtigheid. Het maakt het voor het menselijk lichaam lastig de warmte te verliezen; een koelvest biedt de uitkomst voor coureurs.
Gebruik van de koelvesten door coureurs
Wie af en toe naar de coureurs van teams als Red Bull Racing, Mercedes, Ferrari, Haas en Aston Martin kijkt op de circuits van Abu Dhabi, Singapore, Bahrein, Saoedi-Arabië en bijvoorbeeld Brazilië, weet wat er komt kijken bij een race in Formule 1. De vrije trainingen, de kwalificatie en de race zelf. Daar komt het wachten in de pits en voorafgaand aan de race op het circuit nog bij. Het vergt veel van de coureurs. De koelvesten worden voornamelijk gebruikt in de periodes dat coureurs moeten wachten; het houdt het lichaam koel voordat zij in de auto stappen.
Nut en noodzaak van een koelvest
Het is niet alleen voor het comfort van de coureur dat binnen de koningsklasse van de autosport gekozen wordt voor het gebruik van koelvesten. Ook laat het een coureur beter presteren. Door een coureur te koelen voor de race, zal deze geconcentreerder aan de wedstrijd beginnen. Het komt diens prestaties ten goede. Er kan op het circuit voor verschillende soorten koelvesten gekozen worden. Populair zijn de PCM koelvesten, welke gevuld worden met voorgekoelde koelelementen.Deze elementen houden de coureurs maximaal vier uur koel. Vervolgens moeten de elementen vervangen of opnieuw gekoeld worden.
Andere middelen om de F1 coureur te koelen
Niet alleen het gebruik van een koelvest voorafgaand aan de races op de grid helpt een F1 coureur koel te houden. Onderweg heeft een coureur de beschikking over isotone sportdrank, wat deze middels een knop op het stuur in zijn mond gespoten krijgt. Deze isotone sportdrank helpt de belangrijkste stoffen aan te vullen, om uitdroging en een oververhitting te voorkomen onderweg. Ook bij veel andere sporten maakt men gebruik van dit type sportdrank. Wist je dat een coureur gemiddeld zo’n drie kilogram aan vocht verliest onderweg?
Koelvesten bij andere vormen van autosport
Ook buiten de Formule 1 om wordt regelmatig voor het gebruik van koelvesten gekozen in de autosport. Om een concreet voorbeeld te noemen: Tim Coronel presteerde in het verleden goed tijdens de Dakar Rally door een koelvest te dragen. Net als op de grid in Abu Dhabi, Singapore en Bahrein stijgt de temperatuur ook in de woestijn tot grote hoogte. Een koelvest helpt de coureur hier zo min mogelijk te zweten, waarmee diens vochtverlies beperkt wordt en daarmee een oververhitting kan worden voorkomen.