Menu
Your Cart

Koelvesten in de industrie

Steeds meer bedrijven binnen de industrie kiezen voor het gebruik van koelvesten. Niet alleen in de zomermaanden, ook op andere momenten in het jaar. Het gebruik van koelvesten wordt bijvoorbeeld aangeraden voor medewerkers die gedurende een langere tijd in een kleine, afgesloten ruimte moeten werken. Denk hierbij aan een grote tank, waarbinnen laswerkzaamheden worden uitgevoerd. Ook bij werkzaamheden in de petrochemie, staalindustrie en metaalindustrie komen de koelvesten van pas. Heeft u het gebruik van koelvesten voor uw personeel al eens overwogen? Het levert u verschillende voordelen op.

Als werkgever wilt u dat uw medewerkers gezond blijven en werkzaamheden op een enigszins comfortabele wijze uit kunnen voeren. Een koelvest in de industrie helpt het lichaam bij het koelen hiervan. Zo wordt er minder energie verbruikt, waardoor medewerkers hun concentratie langer vast weten te houden! Het kost het lichaam immers minder kracht om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Zo kiest u het juiste koelvest voor de industrie

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten koelvesten, namelijk: hydrogel koelvesten en PCM koelvesten. Het is van verschillende factoren afhankelijk welke van deze koelvesten het meest geschikt is voor de industrie. U kunt denken aan:

  • Bij welke omgevingstemperatuur worden de koelvesten gebruikt?
  • Wat is de luchtvochtigheid in de ruimte waar men werkt?
  • Wordt er gebruik gemaakt van beschermende kleding?

Hydrogel koelvesten in de industrie

Hydrogel koelvesten helpen het lichaam af te koelen op basis van verdamping. Groot voordeel aan deze koelvesten is dat ze gedurende een lange tijd gedragen kunnen worden. Daarbij zijn deze hydrogel koelvesten inzetbaar bij een luchtvochtigheid tot aan circa 90 procent. Het meest efficiënt werken de hydrogel koelvesten bij temperaturen tussen de 25 en 40 graden Celsius.



PCM koelvesten in de industrie

Doordat de hydrogel koelvesten werken op basis van verdamping, zijn deze niet geschikt voor werkzaamheden waarbij beschermende kleding gedragen wordt. In dat geval kunt u kiezen voor PCM koelvesten. Deze PCM koelvesten werken met uitneembare koelelementen, waarvan er maximaal acht in een koelvest kunnen worden gestopt. De hoge kwaliteit van de PCM koelelementen die wij aanbieden maakt dat de elementen flexibel blijven op het moment dat deze geactiveerd worden. Daar waar veel andere koelelementen verstijven, wat het draagcomfort sterk zou verminderen. De PCM koelelementen hebben nog een groot voordeel; in tegenstelling tot koelelementen van concurrenten zijn de koelelementen van IZI BodyCooling niet brandbaar!



Voordelen van koelvesten in de industrie

Reeds werden een aantal voordelen van het gebruik van koelvesten in de industrie beschreven. Zo kost het uw medewerkers bijvoorbeeld minder energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Werkzaamheden kunnen op deze manier langer worden volgehouden, men houdt de concentratie langer vast en er wordt efficiënter gewerkt. Er zijn echter meer redenen om de aankoop van dit koelende hulpmiddel te overwegen!

De belangrijkste reden om voor het gebruik van koelvesten in de industrie te kiezen, is de verantwoordelijkheid die u heeft over de gezondheid van uw personeel. Door koelvesten aan te bieden vermindert u de gezondheidsrisico’s bij werkzaamheden in de warmte aanzienlijk.

Voordelen van het gebruik van koelvesten:

  • Een werknemer is geconcentreerder;
  • Een werknemer maakt minder snel fouten;
  • Werknemers voelen zich fitter;
  • Werknemers houden werkzaamheden langer vol;
  • Een werknemer zal zich minder snel ziek melden;
  • Een werknemer kan tot later op de middag doorwerken.

Terugverdientijd van koelvesten is kort

Naast de voordelen die koelvesten in de industrie hebben voor uw medewerker en u als werkgever, hebben deze vesten een zeer korte terugverdientijd. Een belangrijk extra voordeel! Uw personeel blijft fit en voert meer werkzaamheden uit in dezelfde periode dan zonder koelvest. De winst die u dit oplevert maakt dat u de investering in een koelvest relatief snel terugverdiend zal hebben.

Bekijk de casussen verder op deze pagina eens, waarin u meer leest over de terugverdientijd van koelvesten binnen verschillende bedrijven. Zo verdiende Shell deze investering terug in vier weken tijd en had Akzo Nobel de koelvesten zelfs al na twee weken terugverdiend!

Koelvesten werken gedurende een lange periode

Het komt regelmatig voor dat gebruikers van koelvesten het idee hebben dat deze niet meer goed werkt. Al na één of twee uur kan deze gedachte opspelen! Zodra een gebruiker het koelvest echter uittrekt, zal hij of zij al snel weer transpireren. Het toont aan dat de koelpads in een PCM koelvest hun werk nog steeds doen! De verklaring voor het niet lijken te werken van de koelvesten is simpel: het lichaam raakt gewend aan de lagere temperatuur. Die gewenning ontstaat als gevolg van het feit dat de huid zich razendsnel aanpast aan de kou die het koelvest afgeeft.

Daling van de kerntemperatuur duurt even

Een andere reden die maakt dat men het idee heeft dat het koelvest niet meer werkt, is dat het vaak enige tijd duurt voordat het koelvest de kerntemperatuur van het lichaam laat dalen. Doordat de kou aan het huidoppervlak nauwelijks meer gevoeld wordt, geven onze hersenen het signaal dat we het lichaam extra moeten koelen.

Naast de huid op de torso, weten de hersenen dat er ook efficiënte verkoeling verkregen kan worden aan de uiteinden van het lichaam; ofwel via het hoofd, handen en voeten. De drager van een koelvest ervaart dit als warmtestuwing en zal hierdoor al snel neigen om het koelvest uit te doen. De warmtestuwing werd logischerwijs veroorzaakt door het aantrekken van het koelvest en verdwijnt vaak na circa 20 tot 30 minuten.

Keuze voor de juiste koeltechnologie is essentieel

Deze warmtestuwing is voornamelijk merkbaar, op het moment dat de koeling te sterk is. Het is om deze reden ontzettend belangrijk om voor de juiste koeltechnologie te kiezen bij de aankoop van koelkleding. Het komt geregeld voor dat onterecht gesteld wordt dat koelkleding niet werkt, terwijl er simpelweg voor de verkeerde koeltechnologie of een verkeerd koelproduct gekozen is.

Tip: laat ons de omstandigheden en het gebruik van koelvesten voor u inventariseren! Indien er voldoende potentieel is komen we graag langs om een pilot te draaien, zodat we zeker weten dat we u de beste koeloplossing adviseren.

Shell

Royal Dutch Shell zocht voor hun petrochemie plant in Rotterdam een oplossing voor werknemers die enorme tanks in moeten voor groot onderhoud. Tijdens dit gepland onderhoud bekijkt de inspectieploeg of alle lasnaden van de tanks nog in orde zijn. Om dit te kunnen doen wordt de fabriek volledig stilgelegd. De temperatuur in die tanks kan erg hoog oplopen, tot wel 50-60°C. Normaal gesproken kan vanwege deze hoge temperaturen de inspectieploeg maar een beperkte tijd werken, maximaal 2 uur. Daarna moet er pauze gehouden worden en moeten de werknemers herstellen. Hiervoor zijn zogenaamde rust- en drinkprotocollen ontwikkeld.

Toch gekozen voor een hydrogel koelvest

Normaal gesproken adviseren we bijna altijd om bij temperaturen boven de 40°C voor een PCM koelvest te kiezen. In dit geval luidde ons advies anders, omdat de luchtvochtigheid in deze tanks veel lager is dan in de buitenlucht. Mede hierdoor, en vanwege de ventilatie in de tanks kunnen de hydrogel koelvesten gebruikt worden. Is er behoefte aan meer koeling dan kan extra voorgekoeld worden door het koelvest in een gekoelde ruimte te hangen of zou zelfs als als ijsvest gebruikt kunnen worden.

Investering snel terugverdiend

Na een pilot van bijna twee weken is Shell overgegaan tot de aanschaf van koelvesten voor de inspectieploeg. De werknemers waren daar erg blij mee. Aan het eind van de dag zijn de werknemers frisser dan wanneer zij zonder koelvest werken. Maar niet alleen voor de werknemers hebben de koelvesten een positief effect. Door het gebruik van een koelvest kan de inspectieploeg zeker twee keer zo lang achter elkaar doorwerken, wat betekent dat het productieproces minder lang stil hoeft te liggen en er dus (veel) geld wordt bespaard. De terugverdientijd in dit specifieke geval was 4 weken.

Akzo Nobel

Akzo Nobel heeft wereldwijd vele fabrieken. In één daarvan bevindt zich in één van de machines in het productieproces een filter. Elke 4-6 weken zit dit filter vol en moet deze schoongemaakt worden. De fabriek staat dan enkele dagen stil, omdat de filterstap onderdeel uitmaakt van het primaire proces. Dit filter dient dan uitgebouwd en na reiniging weer ingebouwd te worden, waarna de fabriek weer opgestart kan worden. Het filter heeft echter een temperatuur van 80 graden Celsius en moet eerst afkoelen voordat de werknemers het filter uit kunnen gaan bouwen.

Tijdswinst met een koelvest

Normaal gesproken duurt het hele proces van uit- en inbouwen van het filter 16-18 uur. Doordat de werknemers met een koelvest bij een hogere temperatuur kunnen beginnen aan het uitbouwen van het filter én omdat ze langer door kunnen werken duurt het uitbouwen 3 uur korter. Er wordt dus een tijdswinst van 20% behaald. Na het reinigen van het filter kan deze weer ingebouwd worden en kan de fabriek 3 uur eerder weer opgestart worden, zodat het productieproces hervat kan worden. Door gebruik te maken van koelvesten hebben we de down-tijd van de fabriek kunnen beperken en hebben we een uitzonderlijk korte terugverdientijd kunnen bewerkstelligen; te weten 2 weken.

Aluchemie, Vopak, BASF

Veel bedrijven in de chemische industrie gebruiken onze koelvesten. Bij deze bedrijven zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) verplicht. De PBM’s zijn hierbij altijd de buitenste laag, dus een koelvest mag niet over de beschermende kleding gedragen worden. Hierdoor is koelen door middel van verdamping niet aan de orde. Een kleine greep uit de vele bedrijven uit de chemische sector waar wij koelvesten aan leveren zijn Aluchemie, Vopak en BASF en bij productiebedrijven als Bosch en Hitachi.

Een koelvest en PBM

Bij deze bedrijven zijn de temperaturen vaak niet extreem hoog, meestal tussen de 30-40 graden Celsius, zoals in het geval van BASF. Normaal gesproken zou je dan een hydrogel koelvest gebruiken. Echter, een hydrogel koelvest kan in dit geval niet gebruikt worden, want deze heeft luchtcirculatie nodig om te koelen. En precies deze luchtcirculatie ontbreekt onder de beschermende kleding. De oplossing die wij hebben die het mogelijk maakt om toch een koelvest te gebruiken onder beschermende bedrijfskleding, zijn de koelvesten met PCM koelpads. Deze koeltechnologie heeft namelijk geen luchtcirculatie nodig. Dit is een unieke oplossing, want als enige bedrijf ter wereld zijn onze koelpads flexibel na afkoelen en niet-brandbaar. Tata Steel koos voor PCM koelpads van 30 graden, terwijl BASF heeft gekozen voor de PCM koelpads van 24 graden. Vopak koos voor de koelpads van 18 graden Celsius, maar je zou zelfs voor koelpads van 12 graden Celsius kunnen kiezen. Bij Vopak kozen ze voor 18 graden Celsius koelpads omdat de werknemers zware manuele arbeid moeten verrichten. Zij verbinden de vrachtwagens met silo’s d.m.v. lange slangen met zware metalen koppelingen, een zwaar karwei.

Typisch kiezen bedrijven uit de chemische sector altijd voor koelpads van 250 gram met een temperatuur die 10-15°C onder de omgevingstemperatuur ligt.

Tata Steel

Bij Tata Steel in IJmuiden (voorheen Hoogovens en Corus) werkt men met gesmolten metalen. Bij deze staalproducent, onderdeel van de Tata Group, werkt men in een omgevingstemperatuur die oploopt tot meer dan 60 graden Celsius. De werknemers werken in een industriële omgeving met kolkende rivieren met vloeibaar ijzer dat wel 1000 graden Celsius heet wordt. Zij hebben te maken met enorm veel stralingswarmte tijdens het gieten van staal. Je moet er niet aan denken dat er opspattend vloeibaar metaal op je komt, daarom worden er aluminium schorten gedragen in deze staalfabriek.

Tot wel 3 keer langer doorwerken

Tata Steel heeft voor onze ‘warmste’ koelpads gekozen, die alsnog terugkoelen tot een temperatuur van 30 graden Celsius. In deze verzengende hitte wordt zonder koelvest maximaal 20 minuten gewerkt. Mét koelvest kan er echter ongeveer een uur gewerkt worden. Er kan dus meer werk gedaan worden zonder extra pauzes, wat de arbeidsproductiviteit verhoogt en het welzijn van de staalarbeiders verbetert.

Allseas

Dit bedrijf van Edward Heerema met verschillende vestigingen over de hele wereld, maakt schepen die pijpleidingen voor olie- en gastransport naar de bodem van de oceaan af laten dalen. Zo’n schip bestaat uit talloze compartimenten die aan elkaar gelast moeten worden. Het is enorm veel laswerk. Daarbij moet het materiaal voorverwarmd worden tot soms wel 150 graden Celsius wat voor veel warmtestraling zorgt. Om deze las aan te brengen staan de lassers tussen dit hete materiaal.

Kwaliteitscontrole

Aan het einde van de dag wordt de kwaliteit van elke lasnaad gecontroleerd d.m.v. röntgenstraling. Allseas merkte dat hoe verder de dag vordert, hoe meer lasnaden werden afgekeurd omdat werknemers vermoeid raken en mindere kwaliteit werk afleverden. Deze lasnaden moeten vervolgens opnieuw gedaan worden, wat tijd en geld kost. Vervolgens zijn de lassers onze Hydrogel koelvesten als ijsvesten gaan dragen onder hun beschermende kleding; hierdoor daalde het percentage afgekeurde lasnaden met tientallen procenten! Mede door deze spectaculaire daling in afkeur van lasnaden hebben we ons beste resultaat in termen van terugverdientijd behaald, namelijk 1-2 dagen! Aan het einde van de pilot vroeg de directeur ons waarom we niet jaren eerder naar hem toe waren gekomen met ons product. Onze boodschap: er blijken vele warme plekken te zijn waar men simpelweg veel geld laat liggen, door geen gebruik te maken van koelkleding.

Sappi

Sappi vroeg ons om een oplossing voor het hitteprobleem in hun productiehal. Zij produceren diverse papiersoorten en om papier te maken gebruik je o.a. water en daarom is in de fabriekshal de luchtvochtigheid extreem hoog. Het vocht haal je uit de papierrollen d.m.v. warmte. In eerste instantie koos Sappi daarom in de pilot voor onze PCM koelvesten.

Tóch hydrogel

Sappi had echter een relatieve korte koelduur nodig in deze extreme omstandigheden. Het is namelijk zo dat bij het drogen van de papierrollen, het papier nogal eens scheurt. Een operator moet dan uit de control room komen en het papier weer op de rol zien te krijgen. Tussen deze rollen is de luchtvochtigheid 100% en loopt de temperatuur op tot 60°C. Zo’n herstellende actie vergt normaliter echter maar zo’n 20 minuten. Daarom hebben we uiteindelijk toch geadviseerd om gebruik te maken van Hydrogel. Je kan het vest namelijk in de geconditioneerde controlekamer hangen, waardoor het Hydrogel vest zichzelf koelt tot ongeveer 15°C. Het Hydrogel vest is in dit geval dus klaar voor gebruik. Moet de operator vanuit de controlekamer een corrigerende actie uitvoeren dan trekt hij het Hydrogel vest aan; deze is in staat om ongeveer 30 minuten verkoeling te geven, wat voor een typisch corrigerende actie genoeg is. Deze oplossing, waarin je op het eerste gezicht voor PCM koeling zou kiezen, is in meerdere gevallen toepasbaar: zie ook onder het voorbeeld van Aviko.

Aviko

Aviko is Nederlands grootste fabrikant van aardappelproducten. In hun productieomgeving wordt het ca. 40 graden. Veel processen zijn geautomatiseerd en worden door het personeel gemonitord vanuit de controlekamer. Gaat er iets mis, dan moeten zij direct naar de productiehal om ervoor te zorgen dat de processen zo kort mogelijk stilliggen. Geen productie betekent immers dat er geld verloren gaat. Doordat zij kortstondig in een omgeving van 40 graden Celsius hoeven te zijn, is gekozen voor een hydrogel koelvest. Deze geeft voor dat half uur een prima verkoeling.

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en uw gebruikerservaring te verbeteren.