Menu
Your Cart

Overgewicht/Obesitas

Koelvest voor mensen met overgewicht

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen met overgewicht of obesitas over het algemeen meer last hebben van hitte dan mensen met een gezond gewicht. Het feit dat de Europese zomers steeds warmer worden, maakt dat mensen met overgewicht zich moeten aanpassen. Dit betekent dat zij gedurende de dag voldoende moeten drinken, vaker een koele plek op moeten zoeken en de aankoop van een koelvest kunnen overwegen. Een koelvest helpt mensen met obesitas de kerntemperatuur van het lichaam op peil te houden. Dit bevordert niet alleen je prestaties gedurende de dag, ook kun je je langer concentreren en worden gezondheidsrisico's als hittestress verminderd. In Nederland sterven in periodes waarin er sprake is van een hittegolf dagelijks zo’n 40 mensen extra dan normaal het geval is. Het is onder meer het gevolg van hittestress waarmee mensen met overgewicht of bijvoorbeeld ouderen te maken krijgen. Heb je een koelvest al eens overwogen om je lichaam te koelen?


Verschillende soorten koelvesten bij obesitas

Mensen met overgewicht of obesitas kunnen uit verschillende soorten koelvesten kiezen. Een PCM koelvest is een goede optie om kortdurend fors af te koelen. Het is een koelvest met losse koelelementen, welke vooraf gekoeld worden in de vriezer. Nadat je de elementen aan het PCM koelvest toegevoegd hebt, blijft deze je lichaam gedurende maximaal vier uur koelen. De exacte duur is afhankelijk van de buitentemperatuur. Een goede manier om de heetste periode op zomerdagen, vaak tussen 14.00 en 18.00 uur, te overbruggen. Je kunt de koelelementen ’s avonds opnieuw in de koelkast of vriezer stoppen, om deze een volgende dag opnieuw te gebruiken. Is een periode van vier uur onvoldoende voor je? Kijk in dat geval naar de DryCool koelvesten. DryCool koelvesten passen zich goed aan op de vorm van je lichaam en zijn in staat deze tot maar liefst 48 uur koel te houden. Ideaal tijdens een hittegolf! Nog een groot voordeel is dat de DryCool koelvesten in minder dan 2 minuten weer geactiveerd zijn en dus direct weer klaar voor gebruik. Je vindt beide soorten koelvesten voor mensen met overgewicht of obesitas in ons assortiment.

Isolerende laag bij mensen met overgewicht

Wanneer je te maken hebt met overgewicht heb je te kampen met een isolerende laag. Daarbij wordt je lichaam vaak iets bolvormiger. Dit leidt ertoe dat je minder huid hebt om te zweten. Het zweten is een vereiste om warmte te verliezen en de kerntemperatuur van je lichaam op peil te houden. Een ander aspect om rekening mee te houden is het gegeven dat iemand met overgewicht meer warmte produceert bij activiteiten; er moeten meer kilo’s verplaatst worden.

Pre-cooling in het voordeel van mensen met obesitas

Hebben mensen met obesitas of overgewicht alles tegen? Absoluut niet, daar mensen met overgewicht in staat zijn meer warmte op te slaan. Het maakt dat het langer duurt voordat de kerntemperatuur daadwerkelijk toeneemt. Om hittestress tegen te gaan loont het voor mensen met overgewicht om pre-cooling toe te passen. Een koelvest helpt hen hierbij. Niet alleen mensen met overgewicht of obesitas kiezen hiervoor; ook hardlopers en bijvoorbeeld wielrenners doen dit regelmatig. Zo houden zij activiteiten langer vol, of zijn zij in staat beter te presteren. Het gebruik van een koelvest is niet de enige vorm van pre-cooling; denk ook aan het drinken van een sterk gekoeld drankje. Van beide opties zal een koelvest veelal de gezondste zijn.

Bron: https://www.kijkmagazine.nl/mens/dikke-mensen-warmte/

Een koelvest om af te vallen?

We hebben het vaker gehoord; een koelvest gebruiken om af te vallen. Een hydrogel koelvest kun je ook als ijsvest gebruiken door deze in de vriezer te leggen of je gebruikt één van de PCM vesten waar je bevroren koelpads in kunt doen. Je krijgt het dan koud en je lichaam moet harder werken om zich warm te houden. Het zou je stofwisseling versnellen en door de vetverbranding zou je afvallen. Maar werkt dat wel? Voormalig NASA-wetenschapper Ray Cronise zegt van wel. "Het zitten in een ijsbad werkt ook goed, maar is in het dagelijks leven niet praktisch. Met een bevroren koelvest of ijsvest kun je je dagelijkse dingen gewoon blijven doen. Het is belangrijk om dit consistent te doen; je verandert je metabolisme niet in één dag."

Enkele wetenschappelijke artikelen:Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en uw gebruikerservaring te verbeteren.