Menu
Your Cart

Wielrennen

Al sinds 2008 ondersteunen wij wielerploegen met onze koelvesten. Dit is begonnen met de voormalige Raboploeg. Bekende namen zijn Robert Gesink (in zijn tijd bij Rabobank), Tom Dumoulin (in zijn tijd bij Team Sunweb en winnaar van de Giro d’Italia 2017), Tony Martin (in zijn tijd bij QuickStep) en Victor Campenaerts (nu bij Lotto Soudal en werelduurrecordhouder met onze hydrogel technologie!), BMC (Greg van Avermaet), Astana (Jakob Fuglsang) en Katusha (Marcel Kittel). Andere teams die naast de Ronde van Italië ook in de andere Grote Rondes de Tour de France en Vuelta a España fietsen, zagen al snel het positieve effect en meldden zich ook bij ons.

Tijdens de warming-up voor een wedstrijd genereren de wielrenners makkelijk 350 Watt en je wil dat de kerntemperatuur van het lichaam van de sporters niet boven de 37 graden Celsius uitkomt. Dit zou de prestaties van sporters negatief kunnen beïnvloeden. Aan de andere kant moet de intensiteit van een warming-up hoog genoeg zijn om de spieren op te warmen. Zouden de spieren niet warm zijn, dan zijn de prestaties veel minder en liggen vervelende blessures op de loer. Bij een hoge intensiteit neemt de kerntemperatuur van het lichaam toe. Het kost ons lichaam immers energie om de spieren op te warmen. Met een koelvest wordt een snelle stijging van de kerntemperatuur van het lichaam van wielrenners tegengegaan.

Kerntemperatuur van het lichaam kan snel oplopen

Zeker op warme dagen zal de kerntemperatuur van het lichaam zonder het gebruik van een hydrogel koelvest al snel oplopen tot een temperatuur van circa 38 of 39 graden Celsius. De piekniveaus bij explosieve inspanning liggen rond de 750 Watt tot zelfs ver boven de 1000 Watt in een sprint. Zodra de renner maximaal vermogen geeft gaat de kerntemperatuur van het lichaam omhoog. Op het moment dat de kerntemperatuur de 39.3 graden Celsius nadert, trapt ons lichaam op de rem om zichzelf te beschermen omdat het denkt dat het koorts heeft. De energie gaat op dat moment naar het voorkomen van een nog hogere kerntemperatuur, in plaats van naar de spieren van een sporter. Het gevolg hiervan is dat de prestaties afnemen. Bij een wedstrijd waarin men een warming-up zonder ijsvest heeft gedaan speelt dit probleem doorgaans na circa 20 minuten op, omdat de starttemperatuur van het lichaam hoger is dan wanneer je de warming up hebt gedaan met een koelend ijsvest. Heb je de warming up met een ijsvest gedaan waardoor je begint met een lagere kerntemperatuur, dan gaat het lichaam later op de rem, dus je kunt langer vol gas geven wat tijdwinst oplevert. Sommige literatuurreferentie geven aan dat hier tot 3% tijdwinst valt te behalen.

Interview met Tom Dumoulin

Tom Dumoulin, winnaar van de Giro d'Italia 2017, gebruikte in zijn tijd bij Team Sunweb onze koelvesten. In deze video vertelt Tom over het gebruik van koelvesten tijdens het wielrennen.


Transcript van het interview met profwielrenner Tom Dumoulin
IZI BodyCooling: Welkom bij IZI BodyCooling.com. Als je kijkt binnen het tijdrijden, wat zijn dan de belangrijke aspecten?
Tom Dumoulin: Ten eerste moet de renner het uiteindelijk doen. Dus door middel van training, voorbereiding, in alles probeer je fysiek en mentaal zo sterk mogelijk te maken als renner zijnde en daarbij komen nog andere aspecten als 'hoe deel ik het parcour in', 'op welke fiets rijd ik', 'met welke wielen rijd ik', 'hoe begin ik zo koel mogelijk aan de tijdrit'. Super belangrijk tegenwoordig.
IZI BodyCooling: Kun je wat meer ingaan op koeling? Je zegt materiaal, maar koeling... Hoe koel je begint, hoe kouder hoe beter?
Tom Dumoulin: Nou nee, dat is niet per se het geval. Wat de laatste jaren steeds meer naar voren komt in onderzoeken is hoe lager je kunt beginnen [in temperatuur], hoe meer marge je hebt en hoe beter je dus ook gaat rijden. En dat is iets van de laatste jaren en dat is ontzettend interessant.

Interview met profwielrenster Sabrina Stultiens

Sabrina Stultiens is professioneel wielrenster bij Team Sunweb (voorheen Liv-Plantur) en Europees kampioene voor beloften in 2014. In de onderstaande video vertelt zij over het belang van koelvesten bij het wielrennen.



Transcript van het interview met Sabrina Stultiens
IZI BodyCooling: Goedemiddag Sabrina, welkom bij IZI BodyCooling.com. Als je kijkt naar tijdrijden, wat zijn daar belangrijke aspecten?
Sabrina Stultiens: De opbouw van de tijdrit, hoe ga je het indelen, wat is de temperatuur tijdens de tijdrit, hoe is je warming-up, je voorbereiding. Dat is natuurlijk erg belangrijk voor een tijdrit.
IZI BodyCooling: En welke plek neemt koeling daar in?
Sabrina Stultiens: Als het heel erg warm is dan is het heel erg belangrijk om zo lang mogelijk koel te blijven. Afgelopen jaar hebben we een hele goede ondersteuning gehad met deze koelvesten.
IZI BodyCooling: Wij leveren voor jullie de koelvesten. Wat maakt nou dat onze koelvesten jullie keuze is?
Sabrina Stultiens: Het sluit heel erg goed aan, hij is makkelijk te gebruiken ook tijdens de warming-up. Je hebt er eigenlijk vrij weinig last van. Ik vind het een ideale ondersteuning.

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en uw gebruikerservaring te verbeteren.